Moja lista blogów

środa, 4 lipca 2012

JAK UMYĆ LODÓWKĘ?

Lodówka jest centrum naszej kuchni. Jesteśmy od niej zależni. Niestety – często zapominamy o resztkach jedzenia, które potem zakwitają na półkach. A do tego wszystkiego ten nieprzyjemny zapach… Co zrobić, by go się skutecznie pozbyć?


Jak umyć lodówkę? By pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki wsyp na spodek sodę oczyszczoną i umieść w środku.





Przede wszystkim pamiętajmy o regularnym myciu lodówek i przeglądaniu ich zawartości. Na ich mycie przeznaczamy od 30 minut do 2 godzin – w zależności od poziomu zabrudzenia i dokładności sprzątania.
  • Usuń żywność
Jedzenie przeterminowane lub zepsute wyrzuć do kosza.
  • Usuń półki i szuflady
Jeśli są to szklane elementy, poczekaj aż się nieco ogrzeją, a następnie możesz je włożyć do gorącej wody z płynem.
  • Przetrzyj wnętrze lodówki
Użyć czystej szmatki z ciepłą wodą i delikatnym detergentem. Zaczynaj od góry i kieruj się ku dołowi. Jeśli na ściankach zebrał się szron, przecieraj go ciepłą szmatką. Dokładnie spłukuj ściereczki. Zwracaj uwagi na załomy, aby dokładnie umyć zanieczyszczenia. Na końcu umyj drzwi wewnętrzne.
  • Teraz umyj dokładnie szuflady i półki, a następnie dokładnie wytrzyj. Uwaga - mokre szkło łatwo się wyślizguje z rąk.
  • Wycieranie
Czystą, suchą szmatką lub ręcznikiem wytrzyj wnętrze lodówki i upewnij się, że jest całkowicie sucha. Nie zapomnij, aby wytrzeć wnętrze drzwi.
  • Wkładanie żywności na powrót
Umieść żywność z powrotem do lodówki. To dobry moment, aby przetrzeć słoiki i pojemniki do żywności, które bywają trochę oblepione np. resztkami dżemu czy musztardy.
  • Mycie zamrażarki
Zamrażarkę czyścimy tak samo jak lodówkę (jeśli jest w niej szron, poczekaj aż odtaje, lodówka musi być wyłączona).
  • Umyj lodówkę na zewnątrz
Zacznij od góry, używając ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Jeśli masz lodówkę ze stali, używaj miękkiej ściereczki i octu lub płynu do mycia okien. Nie zapomnij wyczyścić gumowe uszczelki wokół krawędzi drzwi.

Porady:

  •  Wycieraj suchą ściereczką ścianki lodówki co tydzień i pamiętaj o wyrzucaniu nieświeżego jedzenia. Wycieraj również wodę, która zbiera się na dnie lodówki. Dzięki temu łatwiej utrzymasz czystość i oszczędzisz sobie konieczności częstego mycia lodówki.
  •  Wstawiaj do lodówki sodę oczyszczoną wysypaną na spodek – zlikwidujesz w ten sposób nieprzyjemne zapachy i zapobiegniesz temu, że twoje masło lub mleko będzie smakować jakcebula.

Kiedy w lodówce zaczyna brakować miejsca warto zastanowić się, czy rzeczywiści wszystkie produkty muszą być chłodzone. Dowiedz się czego nie chowamy do lodówki?




Niezależnie od tego, czy lodówka jest duża czy mała, niektórych produktów nie powinniśmy chować w lodówce. Nie ma trezby chłodzenia wszystkiego co kupujemy


Nie ma potrzeby chowania do lodówki niektórych słodyczy – np. wafli (robią się wilgotne), szarlotek, czekolady. Nie musimy w niej trzymać również wszystkich warzyw – kapustę, marchew, pietruszkę, selera, melona czy pomidory, a także owoce cytrusowe można jak najbardziej trzymać na półce w kuchni.
Nie wkładamy do lodówki zamkniętych konserw i zamkniętych słoików z wszelkimi piklami, a nawet majonezem. Wystarczy się zastanowić – na półkach sklepowych stoją poza lodówką, to dlaczego w naszym domu nagle miałyby się zacząć psuć?
Nie wkładajmy też do lodówki płatków owsianych czy otrąb – mogą naciągnąć wilgoć. Jeśli boimy się moli w naszych szafkach, zwalczmy je, zamiast zapychać sobie miejsce w chłodziarce.

3 komentarze:

  1. A jaka jest mikstura na mycie lodówki. Chyba woda z octem, ale jakie proporcje...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proporcje:woda z octem (3 łyżeczki octu na 1l wody), spłukujemy i wycieramy do sucha flanelką. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko 3 łyżeczki octu na 1L wody ?? gdzieś czytałem że proporcje mają być 1:1 czyli np szklanka wody + szklanka octu

    OdpowiedzUsuń